ФОТОИЗЛОЖБАТА „И ДНЕС ЙОЩ БАЛКАНЪТ…“ Е ПЪРВОТО СЪБИТИЕ В ПРОГРАМАТА НА НАЦИОНАЛНОТО ЧЕСТВАНЕ НА 139-ата ГОДИШНИНА ОТ ШИПЧЕНСКАТА ЕПОПЕЯ

На 9 август в залата на Художествена галерия – Казанлък беше открита фотоизложба „И днес йощ Балканът…“, посветена на 60-годишнината от създаването на Националния парк-музей „Шипка“. Това е първото събитие в рамките на Националното честване на 139-годишнината от Шипченската епопея.

В изложбата са подредени 44 творби на 20 автори. Те бяха определени от журито като най-добри сред 106-те фотографии, участващи в Националния фотографски конкурс с едноименното мото. Всяка една от фотографиите в изложбата показва собствения поглед и емоция на автора от съприкосновението с най-високия връх в нашата история – Шипка.

Сред многобройната публика, уважила откриването на изложбата, бяха Борис Кърчев – председател на Постоянната комисия по култура в ОС – Казанлък и колегите му Драгомир Драганов и Владимир Чучумишев, главният архитект на Община Казанлък арх. Георги Стоев, проф. д-р Вера Бонева от Института по приложна музеология, изтъкнати представители на казанлъшката фотографска школа Кольо Пейчев, Александър Иванов, Желиан Николов. Присъстваха и много от участниците в конкурса, сред които и победителят Веселин Бонев.

Изложбата беше открита от д-р Чавдар Ангелов – и.д. директор на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Христо Генев – директор на Художествена галерия – Казанлък и Бедрос Азинян – представител на Българска фотографска академия „Янка Кюркчиева.

Позитивните отзиви станаха повод организатори и присъстващи да се обединят около идеята Националният фотографски конкурс „И днес йощ Балканът…“  да се превърне в традиционен.

Изложбата може да бъде видяна в залите на Художествена галерия – Казанлък до 24 август 2016 година.