СРЕЩА-РАЗГОВОР НА ТЕМА „РАЖДАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ СИМВОЛИ“

На 27 юли, в 17.30 ч. в Художествена галерия – Казанлък се проведе среща-разговор с проф. Иван Стоянов на тема

Раждането на българските национални символи

Проф. Стоянов, преподавател във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“ и председател на Фондация „Васил Левски“ представи пред казанлъчани и новата си книга „Московският славянски комитет и Българското опълчение“. Проф. Стоянов разказа интересни и малко известни факти за създаването на националните символи на България – химн, герб и знаме. Сполучлив кадър на срещата беше документалната изложба „Европейските измерения на Освобождението на България“, представена от другия ни гост – г-жа Дора Чаушева, директор на Националния музей „Васил Левски“.

Изложбата „Европейските измерения на Освобождението на България“ е изработена от Централния държавен архив и е била експонирана в Народното събрание по случай 135 години от Освобождението, след което е подарена от Председателя на Парламента г-жа Цачева на Фондация „Васил Левски“ и Националния музей „В. Левски“. След Казанлък същата изложба ще бъде представена и в Габрово.

 

Организатор на събитието беше Националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа“. То е част от програмата за Националното честване на Шипченската епопея, чиято кулминация ще бъде на 22 август т.г. на връх Шипка.