„Помни войната 2015-2018“

На 16 октомври от 18:00 часа във Военния клуб в гр. Казанлък ще се състои прожекция на филмите „България влиза в Първата световна война“ и „Разгромът на Сърбия“, първа и втора част от документалната поредица на Военния телевизионен канал „Помни войната 1915 – 1918“. Входът е свободен. Общата продължителност на двата епизода е 1 час.

В първия филм „България влиза в Първата световна война“ се разглеждат последиците за България след сключването на Санстефанския, Берлинския и Букурещкия договор като предпоставка за влизане във войната и обстоятелствата около присъединяването на страната към Централните сили.

Вторият филм е вълнуващ разказ за блестящите победи на българските офицери и войници срещу сръбската армия през 1915 г. при Ниш, Вардарска Македония, Криволак и на Косово поле.

Продуцент на продукцията е Информационният център на Министерството на отбраната в копродукция с Националния военноисторически музей. Режисьор и сценарист на филмите е заместник-директорът на ИЦ на МО Мария Цветкова, консултант е полк. проф. д.н. Димитър Недялков от Военната академия. Оператори са Петър Георгиев, Кирил Бациев и Николай Николов, видеомонтажът и музикалното оформление са на Радослав Недялков, графичният дизайн е на Светлин Александров, диктор е актьорът Пламен Манасиев. В документалната поредица участват историците акад. Георги Марков, проф. д.ист.н. Светлозар Елдъров , доц. д-р Ангел Джонев, военни експерти, сред които вицеадмирал Пламен Манушев, местни жители от селища на Р Македония, наследници на храбри български войници и офицери, загинали за националния идеал – всички българи, обединени под обща държавна стряха.