Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа” гостува с изложба на Исторически музей Полски Тръмбеш

 

По случай 139-та годишнина от освобождението на Полски Тръмбеш от турско робство  Национален парк-музей „Шипка- Бузлуджа” гостува на Исторически музей Полски Тръмбеш с изложба под надслов „80 години Паметник на свободата на връх Шипка”.

Изложбата е посветена на 80-годишнината от освещаването и откриването на Паметника на свободата. Историята на монумента е представена чрез фотографии и документи, разпределени в няколко теми: Шипченската епопея – събитието,  обединило всички слоеве на българското общество около идеята за построяването на Паметника; създаване на „Комитет за въздигане на паметник за възраждането и освобождението на българския народ”; конкурсни проекти и строителство; тържествено освещаване и откриване; превръщането на връх Шипка и неговата околност в национален музей.

В рамките на изложбата са показани  образци на огнестрелно и хладно оръжие, ордени, медали, снимки  и лични вещи на участници в Руско-турската освободителна война от фонда на Национален парк-музей „Шипка- Бузлуджа”.

Откриването се състоя на 11 юли. В присъствието на много граждани, кметът на община Полски Тръмбеш,  изложбата бе представена от директорите на Национален парк-музей „Шипка- Бузлуджа” и Исторически музей- Полски Тръмбеш –  д-р Чавдар Ангелов и доц. Христо Харитонов.

Изложбата ще остане в гр. Полски-Тръмбеш до 31 август 2016 г.