НПМ „Шипка-Бузлуджа“ издаде юбилеен вестник „…Дойде като буря, като сън премина…“

На 3 юли в Художествена галерия – Казанлък беше представен юбилеен вестник, посветен на 150-та годишнина от подвига и гибелта на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Вестникът – издание на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ –  беше представен пред казанлъшката публика от  проф. д-р Петко Петков.

На 12 страници са представени статии и богат илюстративен материал, разказващи за сформирането, бойния път и значението на четата в националноосвободителното движение, както и за мястото, отредено на четниците и техните войводи в народната памет. На първа страница, освен известната на всички балада на Христо Ботев „Хаджи Димитър“, припомняме и не по-малко въздействащата поема на Иван Вазов „Караджата“от цикъла „Епопея на забравените“. От там заимствахме и заглавието на вестника – „…Дойде като буря, като сън премина…“

Сред авторите на статиите са изтъкнати имена на историческата наука като проф. д-р Пламен Митев, проф. д-р Петко Петков, доц. Огняна Маждракова-Чавдарова. Благодарим и на колегите от Регионалния исторически музей в Сливен, Исторически музей „Искра“ – Казанлък и Държавен архив – Стара Загора за предоставените интересни материали.

Вестникът се разпространява безплатно.0001941012_1-14_9-1