ПО СЛУЧАЙ 3-и МАРТ НАЦИОНАЛНИЯТ ПАРК-МУЗЕЙ „ШИПКА-БУЗЛУДЖА” ГОСТУВА НА ГОРНА ОРЯХОВИЦА, БУРГАС И СОФИЯ

Във връзка с националния празник на Република България 3 март Национален парк-музей „Шипка- Бузлуджа” гостува с изложба под надслов „80 години Паметник на свободата на връх Шипка” на Исторически музей гр. Горна Оряховица от 26. 02. 2015 г. до 26. 03. 2015 г.

Изложбата е посветена на 80-годишнината от освещаването и откриването на Паметника на свободата. Историята му е пресъздадена чрез фотографии и документи, разпределени в няколко теми – Епопеята на Шипка – събитието,   обединило всички слоеве на българското общество около идеята за построяването на паметник; създаване на „Комитет за въздигане на паметник за възраждането и освобождението на българския народ”; конкурсни проекти и строителство; тържествата по освещаването и откриването; развитие на идеята за превръщането на връх Шипка в национален музей. Представени са оригинални фотографии от строителството на Паметника, на строителите, от всенародните чествания на 26 август 1934 г.; пощенски картички с Паметника  през годините, юбилейни монети и плакети, възпоминателни медали.

По случай Националния празник Регионалният исторически музей в Бургас ще представи в една от залите си документалния филм на Националния парк-музей „Паметници на признателността”, посветен на паметниците, издигнати по Шипченския проход в чест на руските войници и българските опълченци, загинали по време на петмесечната отбрана на Шипка.

Същият филм ще бъде прожектиран и на 04.03.2015 г. от 18.30 ч. във Филиал „Сердика” на Столична библиотека, заедно с представянето на Албум с паметници на признателността, издание 1902 година. Организатори са Столична библиотека, СУ „Климент Охридски” и НПМ „Шипка-Бузлуджа”.