Излезе от печат второ, допълнено и преработено издание на сборника „Храм-паметник „Рождество Христово“ край град Шипка“

Излезе от печат второ, допълнено и преработено издание на сборника „Храм-паметник „Рождество Христово“ край град Шипка“с обем от 240 страници. Отпечатването на изданието е финансирано от Министерството на културата по спечелен от Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ проект. Поводът е юбилеят на Храма през септември 2022 година. Построен с идеята да бъде „православен храм за вечно поменуване на воините, паднали във войната“, Храм-паметникът „Рождество Христово“ е символ на признателността, шедьовър на християнското изкуство и пантеон на загиналите руски воини и български опълченци в Руско-турската война от 1877-78 година.

Първото издание на сборника датира от 2002 г., когато бе отбелязана 100-годишнината от освещаването на Храм-паметника. Юбилейният сборник от 2002 г. е ценен източник за историята му, включващ материали за идеята за неговото изграждане, строителството му, тържествата през септември 1902 г. по случай освещаването му, неговата архитектура, вътрешна украса, мемориалния му характер, статута му и поддръжката му през годините. Материалите са  резултат на задълбочените проучвания на специалисти от НПМ „Шипка-Бузлуджа“, изкуствоведи и архитекти. Напомняме, че към онзи момент Храм-паметникът се стопанисваше от Министерството на културата в лицето на НПМ „Шипка-Бузлуджа“. Сборникът съдържа богат снимков материал – архивни снимки, факсимилета на документи и т.н. Включени са биографични бележки за архитектите и дейците на инициативния Комитет за изграждането на Храма.

За съжаление, тиражът отдавна на първото издание отдавна бе изчерпан, а търсенето от историци, изкуствоведи и обикновени граждани бе все така голямо. Освен това през изминалите 20 години настъпиха промени, които не бяха отразени в този сборник.

Целта на отпечатването на второ, допълнено и преработено издание бе да актуализираме и обогатим съдържащата се в него информация, както със събитията, настъпили през последните години, така и с материали, които не са били включени в първото издание. Бяха добавени три нови статии – за живота и дейността на архимандрит Сергий (най-дългогодишния предстоятел на Храм-паметника), за военните маневри, съпътстващи тържествата по освещаването на Храма, за посрещането на официалните гости в гр. Казанлък. Преработени и допълнени са статиите за мемориалния характер и статута на Храма, за криптата му, както и за реставрациите, проведени през последните 20 години.  Допълнени са и някои от биографичните бележки, снимковият материал е също е обогатен и подновен.