На 23 юли, неделя, посетителите на Паметника на свободата на връх Шипка ще могат да видят новия филм „Лъвский: Европеец в Българско“

В седмицата, в която отбелязваме  180-годишнината от рождението на Апостола на Свободата, новият филм за Левски ще бъде прожектиран през целия ден в мултимедийната зала на музея, която се намира непосредствено до Паметника на свободата.

„Последните думи на Васил Левски пред турския съд в София са били: „Нашите българи желаят свободата, но приемат я, ако им се поднесе в къщите на тепсия!“ Нека в седмицата на 180-годишния юбилей на Апостола да опровергаем тежката му присъда над нас! Нека да се обединим и заедно да почетем нашия най-велик син. В следващите две седмици Левски е България и България е Левски!“, това каза режисьорът Искрен Красимиров на предпремиерата на филма „Лъвский: Европеец в Българско“, която се състоя в столичния Сити Марк Арт Център. „Левски не е икона, не е паметник, не е портрет. Той е идея, жив идеал, след който всички ние можем да тръгнем и да направим една Нова България, коренно различна от това, което е сега!“, каза актьорът Симеон Владов, цитирайки покойния проф. Иван Стоянов. Владов се превръплащава в ролята на Апостола, изучавайки не само неговите мисли и идеи, но и цялото му духовно и физическо състояние, особено в последните му дни. „Левски е имал ужасяваща рана в коремната област, която го измъчва до края на живота му. Представяте ли си колко трябва да е голям човек, за да превъзмогне болното си тяло и да направи тази страхотна революция в робската психика на българите?“, завършва Симеон Владов – новият Левски. След премиерата в Ловеч и представянето на филма във Велико Търново и Червен бряг, на 13 юли бе националната премиера в София –  в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Следват премиери в Оряхово, Търговище, Копривщица, Хасково, София, Правец, Ботевград, Банско, Берковица, Несебър, Балчик, Батак, Троян, Зверино. Финалът на патриотичното филмово турне е на 23 юли на връх Шипка, където Националният Парк-музей „Шипка“ ще върти цял ден лентата за Левски в най-високото кино у нас. „Левски среща смъртта отчаян и разочарован от българския народ. Нека сега – 144 години по-късно, да покажем, че сме узрели като нация за заветите на Левски! Нека не ни срам да разпознаваме праведниците си приживе!“, апелира авторът на лентата – младият режисьор-родолюбец Искрен Красимиров.